عضو سازمان نظام پرستاری و سخنران پیش از خطبه های نماز جمعه تهران گفت: با وجود کمبود بیش از ۱۰۰ هزار پرستار در کشور به علت بی توجهی به مشکلات پرستاران ماهانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ پرستار از کشور مهاجرت می کنند. به گزارش روابط عمومی سازمان نظام پرستاری، عبدالله ثقفی روز جمعه همزمان با روز […]
عضو سازمان نظام پرستاری و سخنران پیش از خطبه های نماز جمعه تهران گفت: با وجود کمبود بیش از ۱۰۰ هزار پرستار در کشور به علت بی توجهی به مشکلات پرستاران ماهانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ پرستار از کشور مهاجرت می کنند.
به گزارش روابط عمومی سازمان نظام پرستاری، عبدالله ثقفی روز جمعه همزمان با روز پرستار در سخنرانی پیش از خطبه های نماز جمعه تهران افزود: پنجم جمادی الاول سالروز ولادت با سعادت پرستار تمام نیکیها و اسطوره صبر و شکیبایی بزرگ پرستار کربلا حضرت زیبنب کبری ( س) را خدمت تمام مسلمانان و شیعیان جهان به خصوص به شما نمازگزاران تبریک و تهنیت عرض می کنم.
ثقفی ادامه داد: مبارک است که سالروز ولادت حضرت زینب ( س) به عنوان روز پرستار نامگذاری شده است، لذا از این جایگاه مقدس و با تمام وجود در برابر بزرگی پرستاران پرتلاش،سختکوش و مدافعان سلامت کشورمان سر تعظیم فرود آورده، و با ادای احترام به روح مطهر شهدای مدافع سلامت این روز خجسته را به همه پرستاران و خانواده صبورشان تبریک و تهنیت میگویم.
وی افزود: امیدوارم از سجایا و کرامت آن بانوی بزرگ در پرستاران باشد تا در ناملایماتیها سنگ صبور بیماران بوده و با تمام افتخار و ایثار از بیماران مراقبت و پرستاری کنند.
نماینده جامعه پرستاری در نماز جمعه تهران بیان کرد: با توجه به وقت اندکی که در اختیار دارم سخنان خود را در خصوص پرستار و هفته پرستار در پنج محور به طور خلاصه خدمت عزیزان ارائه می کنم. لازم به ذکر است پرستاری و مراقبت پرستاری در جوامع بشری از اهمیت ویژه برخوردار است و با خلقت انسان شروع و تا پایان هستی کماکان ادامه دارد.
ثقفی ادامه داد: در خصوص پرستاری بقراط به شاگردانش توصیه کرده بود، یا خود امور پرستاری بیمارتان را بر عهده بگیرید ، یا به مطمئن ترین فرد خود بسپارید، بررسی تاریخ ادیان الهی و اسلامی نشان می دهد که پرستاری از جایگاه ویژهای بر خوردار است، و بر اساس قصههای قرآنی اولین پیامبری که به مراقبت پرستاری همت گماشت، حضرت یوسف (ص) بود که در زندان مصر اقدام به پرستاری از بیماران می کرد.
وی ادامه داد: در صدر اسلام کار پرستاری به مجروحان توسط همسران پیامبر انجام می شد، در تعاریف پرستاری تعاریف ارزشی از پرستاری داریم. حضرت امام در صحیفه نور میفرماید؛ شغل پرستاری از شغل های بسیار شریفی است و آنچه انسان به وظایف شرعی خود عمل کنند عبادتی بر فراز عبادتهای تراز اول است.
ثقفی گفت: مقام معظم رهبری در خصوص نقش پرستاری بیان می کند؛ نقش پرستاری و بیمارداری در حفظ سلامت جامعه و بازگشت سلامت بیمار نقش اول است و معادل با نقش یک پزشک است.
عضو سازمان نظام پرستاری اضافه کرد: در تعریف علمی پرستاری تلاش برای ارتقاء سلامت و پیشگیری از بیماری به عنوان تعریف پرستاری ذکر شده است. پرستاران کشور ما با قوام، زیر ساخت علمی و با توانمندیهایی که دارند؛ یکی از ارکان مهم نظام سلامت کشوربه شمار می روند.
آمارهای پرستاری
وی گفت: حدود ۲۰۰ دانشکده پرستاری در سراسر کشور، ۱۵۰۰ عضو هیئت علمی که بالای ۱۰۰ نفر از آنها استاد تمام و پروفسور هستند. هم اکنون در ۱۴ دانشکده پرستاری دکترای پرستاری پذیرش و تربیت می شود ۶۰ هزار نفر دانشجوی پرستاری در حال تحصیل و حدود ۲۵۰ هزار نفر پرستار عضو جامعه پرستاری ایران هستند که ۲۲۵ هزار نفر آنها عضو سازمان نظام پرستاری هستند.
سخنران پیش از خطبه های نماز جمعه تهران افزود: همچنین ۱۴۷ هیئت مدیر نظام پرستاری در سراسر کشور بر فرآیندهای پرستاری نظارت می کنند.
ثقفی ادامه داد: حدود ۱۷۰۰ مرکز هوم کر خدمات مراقبت در منزل را توسط پرستاران در کشور ارائه می دهند، و ۱۴۰ دانشکده پرستاری کشور برای تربیت دانشجویان پرستاری در ۱۵ گرایش فعال هستند.
وی گفت: همچنین ساختار نمونه معاونت پرستاری در وزارت بهداشت نمادی از حاکمیت و عقلانیت پرستاری است. این معاونت مسئول ارشد مراقبتهای پرستاری و مراقبتهای نظام سلامت برای برنامه ریزی، ساماندهی و کنترل است.
ثقفی افزود: سازمان نظام پرستاری کشور؛ به عنوان نمادی از اقتدار حرفهای از سال ۱۳۸۱ توسط مجلس تصویب و هر چهار سال با انتخابات آزاد دورههای جدید آن تشکیل می شود.
عضو سازمان نظام پرستاری ادامه داد: اکنون دوره پنجم سازمان نظام پرستاری در سراسر کشور فعالیت دارند که ۱۴۷ هیئت مدیره آن مشغول فعالیت هستند و به عنوان مدافع حقوق بیماران بر حفظ کیفیت و ارتقای کیفیت خدمات پرستاری نظارت دارند و مدافع حقوق پرستاران هستند. همچنین بورد تخصصی پرستاری به عنوان مغز متفکر حرفه پرستاری با حضور تعدادی از فرهیختگان و دانشمندان پرستاری در وزارت بهداشت فعالیت می کنند.
خدمات پرستاری در سطوح پیشگیری و توانبخشی مغفول مانده است
ثقفی گفت: آنچه که امروز باید به به آن پرداخت شود؛ رویکرد و حیطههای فعالیت پرستاری است. پرستاران بیشتر در حیطه درمان مشغول هستند. این موضوع با سیاستهای ابلاغی کلان سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری مغایرت دارد. سطوح خدمات پرستاری در سه سطح پیشگیری، درمان و بازتوانی و توان بخشی است. که دو سطح پیشگیری و بازتوانی و توانبخشی مغفول مانده است .
وی ادامه داد: سطوح پیشگیری با حضور پرستاران بهداشت درمان جامعه و با رویکرد پرستاری جامعه نگر؛ رویکرد دیگری به پرستاری می دهد که با حضور در عرصههای اجتماعی و سلامت جامعه؛ کار مراقبت از بیماری های مزمن و صعب العلاج را انجام می دهند. با توجه به افزایش جمعیت سالمندی این خدمات اهمیت زیادی دارند زیرا طبق پیش بینی های انجام شده سال ۱۴۲۰ حدود ۳۰ درصد از جمعیت کشور سالمندان خواهند بود که نیاز به مراقبت دارند.
نماینده جامعه پرستاری گفت: ضرورت تغییر رویکرد جامعه به سمت هوم کر است. در حال حاضر ۱۷۰۰ مراکز هوم کر در کشور کار مراقبت در منزل را ارائه می دهند. ویژگیهای این مراکز فراگیری خدمات کیفی، ایمن، ارزان و پاسخگو بودن خدمات است. آنچه مهم تلقی می شود این است که سازمان های بیمهای برای حمایت از فعالیتهای هوم کر باید حمایتهای بیمهای خدمات پرستاری در منزل را تقویت کرده، تا بیماران مزمن، صعب العلاج و سکته قلبی، بیماران دیالیزی، تنفسی و سالمندان بتوانند از خدمات با کیفیت و ارزان هومکر استفاده کند.
ثقفی ادامه داد: آنچه در حوزه پرستاری مهم تلقی میشود، چالش های پیش رو به عنوان موانع خدمتی به پرستاران است. با شروع پاندومی کرونا فشار سنگینی به پیکره پرستاران و مشکلات زیادی برای آنان ایجاد شد.
۹ هزار جانباز کرونا در بین پرستاران
وی گفت: بیش از ۱۵۰ شهید مدافع سلامت و ۹ هزار نفر دارای عارضه بیماری کرونا و ابتلای ۱۴۵ هزار پرستار به کرونا وجود دارد؛ اما متاسفانه با تمام ایثار و تلاش پرستاران و شهید شدن تعدادی از آنها تاکنون مصادیق تائید شهادت این عزیزان توسط مسئولان زی ربط مشخص نشده و در ابهام است و برای این موضوع باید چاره ای اندیشه شود.
کمبود ۱۰۰ هزار پرستار در کشور
عضو سازمان نظام پرستاری اضافه کرد: کمبود نیروی انسانی، اضافه کاری اجباری، نبود استخداو یا استخدام ناچیز سبب شده است نسبت پرستار به تخت از ۲.۵ به هشت دهم یا ۹ دهم در کشور تقلیل یابد. با بررسی هر یک از رویکردهای سه گانه یعنی نسبت پرستار به جمعیت، نسبت پرستار به پزشک و نسبت پرستار به تخت حدود ۱۰۰ هزار نیروی پرستار برای خدمت کم داریم.
مهاجرت ماهانه ۳۰۰ پرستار از کشور
ثقفی گفت: مهمترین نقشی که سازمانهای مربوطه دارند؛ استخدام نیروهای متقاضی کار در حوزه پرستاری است. نبود استخدام کافی در حوزه پرستاری سبب مهاجرت ماهانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ پرستار جوان به خارج کشور شده است، تنها در سال ۱۳۹۹ بیش از ۱۵۰۰ پرستار به خارج از کشور مهاجرت کردند.
وی ادامه داد: نظام پرداخت ناعادلانه و عدم پرداخت فوق العاده خاص یکی دیگر از چالش ها و موانع خدمتی پرستاران به شمار می رود. در واقع نظام پرداختی نظام سلامت ناعادلانه و استعمارگونه است که باید تجدید نظر شود .
نماینده جامعه پرستاری بیان کرد: عدم اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری که از سال ۱۳۸۶ به تصویب رسیده است و با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری در سال ۱۳۹۹ مبنی بر اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری متاسفانه همچنان درهاله ای از ابهام است، یکی از مشکلات مهم جامعه پرستاری است.
موانع خدمت پرستاران
ثقفی گفت: اجرای ناقص قانون ارتقای بهرهوری کارکنان مراکز بهداشتی و دانشگاهها و اجرا نشدن این قانون در مراکز خصوصی تامین اجتماعی، نیروهای مسلح، توجه ناکافی به پرستاران بخش خصوصی و عدم اجرای قانون تعرفه گذاری و قانون ارتقای بهرهوری در سازمانها از موانع خدمتی به شمار میرود.
وی ادامه داد: بلاتکلیفی و اجرایی نشدن قانون بازنشستگی پیش از موعد پرستاران و اجرا نشدن قانون مشاغل سخت و زیان آور برای پرستاری که مصوب مجلس شورای اسلامی است نیز از جمله دیگر چالشهای پرستاری به شمار می رود.
سخنران پیش از خطبه های نماز جمعه تهران در روز پرستار گفت: دو مطالبه مهم مقام معظم رهبری منشور اخلاق حرفهای و انطباق امور پزشکی با شرح مقدس است که پرستاران برای تحقق آن مصمم هستند و با تمام وجود تلاش می کنند تا بتوانند به این دو مطالبه مقام معظم رهبری جامع عمل بپوشانند. از مسئولان خواستاریم زیر ساختهای لازم و مقدمات لازم را برای تحقق آن فراهم کنند.
ثقفی تصریح کرد: به رغم چالش های پیش رو، شرایط سخت و تحریم ظالمانه آمریکا به عنوان نماینده پرستاران و سازمان نظام پرستاری اعلام می کنم در انجام وظایفمان هرگز کوتاهی نخواهیم کرد و ارائه خدمات پرستاری به مددجویان را برای خود فرصت و افتخاری تلقی کرده و با روح شهدای مدافع سلامت پیمان می بندیم که در پیمودن راه آنان و انقلاب و پیروی از منویات ولی امر مسلمین جهان مصمم و پایدار باشیم.